Australiensiska forskare har undersökt frukostens betydelse för vikt och energiintag, skriver Dagens Medicin. De har gått igenom 13 kontrollerade studier där vuxna ätit olika dieter. Resultaten publicerades i British Medical Journal och visade att de som hoppade över ”frullen” fick en större viktnedgång.
Det här går på tvärs med rådande rekommendationer som hävdar att frukosten är viktig, även för den som vill gå ner i vikt.
”Kontraproduktivt”
Men Fredrik Nyström, professor och överläkare i internmedicin vid Universitetssjukhuset i Linköping, välkomnar forskningen.
– Det är jättebra att ämnet lyfts. Att man ska äta på morgonen för viktens skull baseras på äldre epidemiologiska studier och det är hög tid att vi börjar tänka om, säger han till tidningen.
Han påpekar att man inom svensk sjukvård ofta rekommenderar personer som inte äter frukost att börja med det, för att enklare tappa kilon.
– Men det verkar ju helt kontraproduktivt utifrån dessa nya fynd, säger Fredrik Nyström.
Rådande riktlinjer säger att ett mål på morgonen gynnar metabolismen, vilket påstås minska risken för småätande senare under dagen. Men denna uppfattning bygger främst på fynd från mindre observationsstudier.
Leva som man lär
Analysen har dock vissa svagheter, påpekar forskarna. Uppföljningstiden i studien har varit kort; upp till 16 veckor. Forskarna höjer dock ett varnande finger för att rekommendera frukost till vuxna som vill minska vikten. Fredrik Nyström, som själv slutade med frukost för många år sedan, håller med:
– I mina ögon är det ett tokigt tankesätt: att man ska gå ner i vikt genom att lägga till en måltid. Och du ska veta att jag håller vikten bättre än många av mina kollegor.
En bra frukost?
Så här kan en bra frukost se ut, enligt Livsmedelsverket:
- Havregrynsgröt med mjölk.
- Om musklerna ska arbeta mycket är ägg ett bra frukostalternativ.
- Smörgåsar med pålägg som ost, skinka och grönsaker.
- Dryck: juice, exempelvis apelsinjuice toppad med några blåbär.