Ulrika Rogland Foto: Patrik Widegren/SVT

Fd åklagaren: Skolan borde prata mer om gromning

Uppdaterad
Publicerad

Att barn kontaktas av äldre på nätet i sexuellt syfte, så kallad gromning, är något som blir allt vanligare. Samtidigt är det många barn som inte vill eller vågar anmäla. Lösningar är att våga prata om det, bland annat i skolan.

Det handlar om barn och ungdomar som kontaktas av en vuxen på nätet. Förövaren börjar bygga en relation som så småningom leder till sexualbrott mot barnen.

Ofta handlar det om män som har kontakt med flera barn samtidigt.

Gotland

– Nu är tillgängligheten till internet väldigt stor och då ökar den här typen av brott. Förövarna har lättare att nå fler barn. Ju närmare vi har till internet, nu också i telefonerna, så är det lättare att nå dem hela tiden, säger Ulrika Rogland, advokat och författare som reser runt i skolor och föreläser om grooming.

Ofta toppen på ett isberg

I en studie från Linköpings Universitet 2017 uppgav 23 procent av ungdomarna som deltog att de varit utsatta för gromning när de var under 15 år. När någon väl anmäler ett brott så kan det visa sig vara toppen på ett isberg.

Nyligen dömdes en man på Gotland till sju års fängelse för sexköp, våldtäkt mot barn och hundratals fall av sexuella ofredanden på nätet. Det handlade om 64 offer mellan 11-17 år.

I Borås åtalades i början av september en 22-årig man för liknande brott. Det finns fler fall, men det stora flertalet upptäcks aldrig eftersom barnen inte vågar prata om det.

– De berättar inte, de kanske inte förstår att de varit utsatta för ett brott, och låtsas förövaren vara en tonåring så tror man ju att det är en jämnårig. Har man dessutom skickat sexuella bilder så vill man inte berätta om det, eftersom man skäms, säger Ulrika.

Borde vara ett ”veckans ämne”

Ulrika Rogland var åklagare i ett av de mest uppmärksammade fallen, den så kallade Alexandramannen som 2006 dömdes för en rad sexualbrott där han först sökt kontakt på nätet. För skolpersonal berättar hon nu om omständigheterna i fallet, men också om hur man som skola kan vara en viktig del i det förebyggande arbetet.

– Jag skulle vilja att elever och lärare först har en ordentlig utbildning och sedan att man har detta som ett ”veckans ämne”; att man en kort stund tar upp hur det har varit på internet i veckan och om det är något man bör uppmärksamma. Detta för att de som utsätts ska förstå att de inte är ensamma och att det kan hända vem som helst, säger Ulrika Rogland.

Gromning

  • Gromning (efter engelskans grooming) syftar på när vuxna personer (gromaren) tar kontakt med barn i sexuellt syfte.
  • När gromning sker via internet kallas det nätgromning.
  • Är förbjudet i Sverige sedan 1 juli 2009.
  • Kan ge böter eller fängelse i högst ett år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet