”Skolan har inte den betydelsen”

Uppdaterad
Publicerad

Ska skärgården leva måste skolan finnas kvar. Det är boende i både S:t Anna och Gryt övertygade om. Men de ledande politikerna i respektive kommun, Söderköping och Valdemarsvik, är inte lika överens.

Utan skolan i Gryt kommer inga barnfamiljer vilja bo där, och sakta men säkert kommer samhället tyna bort. Det menar föräldraföreningen i Gryt, som länge kämpat för den krympande skolans överlevnad, där det i dag går 18 elever.

I måndags presenterade den politiska majoriteten i Valdemarsvik sin budget, och där finns det inte pengar för att ha skolan kvar.

– Vi har två stora delar i vår budget. Det ena är äldreomsorgen, och där har behovet av hemtjänst ökat med 25 procent om året de sista åren. Det andra är skolan och där tillhör vi dem fem kommuner i Sverige som betalar mest per barn i skolan, säger kommunalrådet Erland Olausson (S) till Östnytt.

Oppositionen: ”Ta efter Söderköping”

I grannkommunen Söderköping har skolan i S:t Anna fått fler elever, efter att kommunen och ortsborna gemensamt diskuterat hur skärgårdsmiljön kan utvecklas. Det skulle oppositionen i Valdemarsvik vilja se mer av.

– Vi har säkert mycket att lära av andra kommuner och Söderköping är ett bra exempel att titta på. Där har de haft en väldigt bra dialog med de boende i S:t Anna, och det tycker jag Valdemarsvik ska ta efter, säger oppositionspolitikern Per Hertzell (M).

Olika åsikter om skolans betydelse

I S:t Anna har skolan fått en viktig roll, men politikerna i Valdemarsvik är inte överens om skolans betydelse för en levande skärgård.

– Det här är livsnerven för Gryt som samhälle. Gryt är en turistort. De som bor och verkar i skärgården jobbar med turistnäringen och det är en stor del av Valdemarsviks kommuns intäkter utifrån. Så det här är ju att slå undan benen på den nerven, säger oppositionspolitikern Anders Carlsson (C).

– Skolan har funnits under 20 år och under den tiden har antalet barn minskat från 90 till 18. Skolan har funnits där, hela tiden. Skolan har inte den betydelsen. Utan det är huspriser, arbetsmöjligheter som avgör om man bosätter sig därute eller ej, kontrar kommunalrådet Erland Olausson (S).

”Jag är optimistisk”

Olausson menar att det inte går att jämföra S:t Anna med Gryt.

– I S:t Anna har man en annan situation. Här föds det 50 barn om året, och vi har fem skolor i kommunen. De har mycket fler barn, så där kan man tänka sig att man skjutsar barn till andra delar av kommunen ut till skärgårdsskolan. De förutsättningarna finns inte här.

Nu är tiden knapp, budgeten ska upp i fullmäktige den 24 november, och oron är stor i Gryt att deras skola ska försvinna.

– Det kommer inte bli något folk här ute i skärgården om skolan läggs ned, tror jag, säger Peter Andersson som bor på Håskö.

Hur tror du att det kommer att gå i fullmäktige när budgeten ska upp?

– Jag är optimistisk. Skolan kommer att vara kvar, säger Micca Andersson, ordförande i Gryts föräldraförening.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.