• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

En delad bild som visar en hund med svart och vit päls som ser uppmärksamt mot kameran och en person med långt, blont hår som sitter framför ett fönster.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se skolhunden Dot på arbetsplatsen. Eleven Elsa Byström: ”Skönt att ha henne här” Foto: Edina Foric/SVT

Skolhunden Dot ska peppa gymnasieelever i Norrköping

Publicerad

På en gymnasieskola i Norrköping har nyligen hunden Dot börjat jobba. Hon och hennes förare bildar ett skolhundsekipage som ska få eleverna att må bättre.

– Jag tycker att det är jättekul, säger skolhundföraren Beatrix Agnvall.

Skolhundar i grundskolan är inget nytt, men nu ska även elever på en gymnasieskola i Norrköping få testa om en hund kan bidra till bättre psykisk hälsa.

Ny forskning

Genom ett samarbete med Linköpings universitet ska forskning göras om vad skolhundar kan få för effekt på gymnasieeleverna.

Det är fem skolor som är del i projektet och man hoppas få svar på det mest effektiva sättet att använda sig av en skolhund.

Allergier och hundrädsla

Innan Realgymnasiet i Norrköping drog igång skolhundsprojektet behövde de göra en riskbedömning.

– Vi har tagit hänsyn till både allergi och hundrädsla, säger Beatrix Agnvall.

Dot får bara vara i sitt rum och i korridoren som leder ut ur huset.

Se Dot och hör elevernas tankar om skolhunden i klippet ovan. I klippet nedan berättar forskaren Lena Lidfors på SLU om hur skolhundar kan påverka elevers frånvaro.

Kvinna med en liten hund i famnen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Lena Lidfors berätta om det unika forskningsprojektet och resultatet – ”deras psykiska hälsa blir bättre av att träffa skolhunden” Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.