Moderaterna gjorde ett starkt skolval i Östergötland och på Gotland. Foto: Fredrik Sandberg och Jessica Gow/TT

Moderaterna störst när skoleleverna fick bestämma

Uppdaterad
Publicerad

Att valresultaten kan skilja sig väsentligt beroende på riksdag-, region- och kommunval gör sig ofta tydligt när rösterna räknas efter valdagen. Men det finns ytterligare ett val, nämligen skolvalet, och även där spretar siffrorna.

Att man inte har rösträtt i Sverige förrän man fyllt 18 år är vida känt men i skolvalet ges högstadie- och gymnasieelever chansen att även de få sin röst hörd. Skovalet hålls i anknytning till det riktiga valet och arrangeras av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

Stort intresse i Östergötland

I Östergötland deltog 74 skolor och 25 114 elever från åk 7 till sista året på gymnasiet röstade.

Följ dina lokala nyheter om valet i Östergötland och på Gotland

Precis som i riksdagsvalet så var det det Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Moderaterna som fick mest röster även om fördelningen dem emellan blev omkastad. Moderaterna hamnade på hela 28,5 procent, Sverigedemokraterna på 19,5 procent och Socialdemokraterna på blygsamma 16,5 procent.

I Linköping var röstdeltagandet störst där hela 9720 elever röstade. Foto: Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Centerpartiet stort på Gotland

På Gotland fördelades pallplatserna i samma ordning som i Östergötland. Det skiljer sig inte lika många procentenheter mellan partierna som i Östergötland och det kanske beror på att det även finns ett starkt fjärde parti på ön, Centerpartiet.

Trots en tydlig fjärdeplats i skolvalet så backar Centerpartiet som i de övriga valen. I skolvalet 2018 fick de 20,7 procent och nu backar de till 16,5 procent.

På Gotland röstade 3266 elever fördelat över 8 skolor.

Såhär skulle det se ut om skoleleverna på Gotland fick bestämma. Foto: Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Titta på videon här nedanför för att se förstagångsväljaren Daniel rösta

Röstfördelning i Östergötland och på Gotland

Östergötland

   SArbetarepartiet-Socialdemokraterna 16.47%CCenterpartiet 7.98%FIFeministiskt Initiativ 0.88%KDKristdemokraterna 11.34%LLiberalerna (tidigare Folkpartiet) 4.23%MPMiljöpartiet de gröna 4.7%MModeraterna 28.5%SDSverigedemokraterna 19.57%VVänsterpartiet 6.02%ÖVRÖvriga 0.3%

Gotland

   SArbetarepartiet-Socialdemokraterna 18.73%CCenterpartiet 16.56%FIFeministiskt Initiativ 0.95%KDKristdemokraterna 7.51%LLiberalerna (tidigare Folkpartiet) 2.08%MPMiljöpartiet de gröna 7.92%MModeraterna 21.09%SDSverigedemokraterna 19.28%VVänsterpartiet 5.66%ÖVRÖvriga 0.23%

Källa: Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet