En operatör styr en specialiserad maskin med breda larvfötter, band, utrustad med en häftig klipp- eller skötselaggregat, i ett öppet, gräsbevuxet område. I bakgrunden syns träd och ett kuperat landskap, vilket tyder på en lantlig miljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En av vasskördarna i sin truxormaskin på väg ner mot Vittviken i Gryts skärgård för att klippa vass. Se hur skörden går till i videon. Foto: Carl Larsson/SVT

Skörd av vass ska rädda ekosystem i Gryts skärgård

Publicerad

Stora mängder vass ska skördas i övergödda vikar i Gryts skärgård. Länsstyrelsens mål är att återställa ekosystemen och gynna fiskbestånden. En av platserna är Vittvik utanför Valdemarsvik.

– Här var det mer öppet förr, men sedan har andelen betande djur minskat och viken har växt igen, säger Maria Gustavsson, vattenekolog på länsstyrelsen.

Maria Gustavsson, vattenekolog hos Länsstyrelsen Östergötland, är en av dem som ansvarar för projektet. Foto: Privat foto.

Många grunda havsvikar har blivit övergödda och vassen har trängt undan alla annan vegetation. Även stränder har växt igen. Dessutom ska gädda, abborre och andra rovfiskar gynnas av att vassen försvinner.

Blir sugrör och jord

Höstens arbete sker i tre pilotområden: Lervik, Vittvik och Bankeböte i Gryts skärgård. De tre vikarna är kraftigt övergödda och tio hektar (cirka 20 fotbollsplaner) vass ska bort.

Den skördade vassen ska tas till vara och bli bland annat sugrör, planteringsjord och engångsmaterial.

Öppna vatten och landskap

– Om några år hoppas jag det är betydligt mindre vass och att betande djur håller strandängarna mer öppna.

Projektet innebär också att man ska återskapa igenväxta laguner, grunda vattenbassänger och våtmarker. Om resultatet blir positivt kan projektet få en fortsättning och länsstyrelsen kommer då även titta på andra vikar som behöver skördas.

Se hur vasskörden går till och hör om förhoppningarna kring projektet i videon.

Baltic reed

  • Vasskördandet är en del i projektet BalticReed som är finansierat med pengar från EU.
  • John Nurminens Stiftelse leder BalticReed-projektet och samarbetar med Närings-, trafik- och miljöcentralen i Finland, Yrkeshögskolan Arcada, Ålands landskapsregering, Länsstyrelsen Östergötland och Race for the Baltic.
  • Projektet får finansiering från EU:s program Interreg Central Baltic, som finansierar gränsöverskridande samarbetsprojekt som förbättrar tillståndet vid kusten och för havsmiljön. Länsstyrelsen Östergötland har fått medel på 670 100 euro av den totala budgeten på 2 992 145 euro.

Källa: Länsstyrelsen Östergötland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.