I klippet: ”Vi vill fortsätta köpa handskarna”, säger Emma Lewau och visar bilder från fabrikerna i Malaysia, där hon själv varit och granskat arbetsmiljön år 2019. Foto: Ulf Persson/SVT och Emma Lewau

Skuldslaveri och stickande kemikalier när vårdens handskar tillverkas

Uppdaterad
Publicerad

Handskar till östgötavården som tillverkas under slavliknade förhållanden på andra sidan jordklotet. Det är en utmaning när Region Östergötland nu satsar på att jobba mot FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling i Agenda 2030.

Sex miljarder kronor och 1500 olika avtal – det är de totala inköpen till Region Östergötland på ett år. Nu ska de bli mer hållbara och då spelar det även stor roll vad som sker i omvärlden.

– Ofta så kommer mycket av material till hälso- och sjukvården från andra sidan jordklotet, säger verksamhetschefen Emma Lewau vid Region Östergötland.

Stora utmaningen: att kontrollera

Uppgiften för regionens nya hållbarhetsenhet på 15 personer är att skapa en så kallad uppförandekod för sina leverantörer och på så sätt påverka situationen. Man har redan nått framgång kring skuldslaveriet, säger Emma Lewau, men medger att det inte är lätt att kontrollera att leverantörskoden efterlevs.

– Nu under pandemin kan vi inte göra besök i fabrikerna, så vi får hitta andra metoder, säger hon.

I klippet berättar hon mer och visar bilder från fabrikerna i Malaysia, där hon själv varit och granskat arbetsmiljön år 2019.

Nedan finns också länkar tilll SVT:s tidigare granskning kring tillverkningen av operationshandskar.

Vad är Agenda 2030?

Globala målen för hållbar utveckling är 17 mål som FN:s medlemsländer enades om 2015. Målen handlar bland annat om att utrota fattigdom, bekämpa klimatförändringar och säkerställa en fredlig och inkluderande värld.

De globala målen är uppdelade i 169 delmål. För att se åt vilket håll det går har FN också sammanställt 231 globala indikatorer. I Sverige är det Statistiska Centralbyrån (SCB) som har ansvaret för dem.

Läs mer om Agenda 2030 här.

Källa: Svenska FN-förbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.