• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

David Lundgren på länsstyrelsen Gotland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Naturvårdsbiologen David Lundgren berättar i videon om varför det är viktigt att värna om fladdermössen som bor i de gotländska kyrkorna. Foto: April Caarph/SVT

Slopad belysning på kyrkor gynnar fladdermössen på Gotland

Publicerad

I en ny rapport från länsstyrelsen Gotland framgår vikten av att begränsa fasadbelysningen på de gotländska kyrkorna, då de kan ha en negativ påverkan på fladdermössen.

I rapporten framkommer det att fladdermöss eller spår av fladdermöss har påträffats i 62 procent av de 87 undersökta kyrkorna och kyrkogårdarna på Gotland efter en omfattande inventering som pågått under flera år.

– Vi har velat ta reda på i hur stor utsträckning fladdermöss bor i kyrkorna och vilka arter som finns, säger David Lundgren, naturvårdsbiolog vid länsstyrelsen Gotland.

Ogillar starkt ljus

Det är ingen hemlighet att fladdermöss undviker starkt ljus och det är därför som fasadbelysningen påverkar fladdermössen negativt.

– Man kanske kan tycka att de kan bo någon annanstans. Men vi har ett landskap som är fragmenterat och insektsrika områden blir färre. Kyrkor är ett viktigt komplement.

Påverkar verksamheten

Svenska kyrkan har tagit del av rapporten och har överseende med att exempelvis fasadbelysningen kan påverka fladdermössen.

– Vi får planera vår entreprenad på helt annat sätt än vad vi har gjort tidigare för att vi ska kunna göra det så bra som möjligt för fladdermössen, säger Carin Jakobsson, ordförande för Samfälligheten Gotlands kyrkor som har ansvar för restaurering av 93 kulturmärkta kyrkor på Gotland.

Följ med på fladdermusjakt vid Rute kyrka på Gotland i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.