En delad bild som visar två sektioner. Den vänstra sektionen visar en person som går i kraftigt snöfall, iförd en vinterjacka och med huvudet nedböjt mot vinden. Den högra sektionen har en grön bakgrund med symboler av snöflingor och en bil med ett rött överstrykningstecken, samt texten ”Undvik att ge dig ut i trafiken”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vädervarningarna ska bli lättare att ta till sig. Se exempel på hur vädervarningarna från SMHI förändras i klippet ovan. Foto: TT/SVT Grafiskt centrum

SMHI förnyar: Så ska vädervarningarna bli enklare att förstå

Publicerad

Vädervarningarna ska bli enklare att förstå. Tillsammans med andra myndigheter satsar nu SMHI på att förtydliga vad en vädervarning kan innebära och vad man bör tänka på inför ett oväder.

– Vi har gjort om budskapen och gjort det tydligare, säger Lisa Lind, enhetschef på SMHI.

Se exempel på hur vädervarningarna förändras i klippet ovan.

Sedan 2021 har SMHI ett nytt system för vädervarningar där vädrets bedömda påverkan är det som avgör om det ska utfärdas en varning. Varningar utfärdas på gul, orange och röd nivå.

– Vi tar till exempel hänsyn till vilken tid det är på dygnet, om det är rusningstrafik eller om ett stort event är pågår i närheten, säger Lisa Lind på SMHI.

Förtydligar vädervarningarna

För att det ska bli enklare att förstå vad en varning kan innebära och vad man ska tänka på inför ett oväder, så satsar SMHI på att förtydliga vädervarningarna genom att konkretisera vad ovädret kan få för konsekvenser.

– Vi vill göra det lättare för människor att skydda sig själva och undvika konsekvenser och skador, säger Lisa Lind.

Exempel på förtydligande

Tidigare formulering:

Mycket begränsad framkomlighet på vägar som till exempel inte hunnit snöröjas eller på grund av trafikolyckor.

Nyare formulering:

Ge dig inte ut i trafiken i onödan eller förbered dig på att du kan bli stillastående. Trafikförhållanden kan vara svåra på grund av halka, dålig sikt och snörök.

Se fler exempel i klippet ovan.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.