Emanuel Karlsten

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De flesta av videorna om familjebråket har flera hundratusen videostarter. Tre snabba frågor om fenomenet i klippet ovan. Foto: Stina Stjernkvist

Sociala medieexperten Emanuel Karlsten om familjebråket på Youtube

Uppdaterad
Publicerad

Ett familjedrama mellan svenska influencers har fått enorm spridning på sociala medier och skapat drev mot flera inblandade. En av Sveriges mäktigaste på sociala medier är med i bråket vilket är en anledning till att dramat blivit så stort – och därmed påverkar samhället. Det menar sociala medie-experten Emanuel Karlsten.

I samband med att sociala medier upptar mer av vår medietid så blir influencers allt större makthavare och påverkar samhället mer och mer.

Varje år kommer en lista med Sveriges största makthavare på sociala medier, vilken tas fram och presenteras av Medieakademin. Syftet är att öka förståelsen för vilka som påverkar oss i vardagen.

Ett tydligt exempel är det stora familjebråk som involverar några av Sveriges största influencers, vilket hundratusentals unga följt på sociala medier under den senaste tiden.

En av kreatörerna som följt familjebråket på nära håll, tagit del av mycket känsligt material och publicerat flera Youtube-videor om saken är Pontus ”Anjo” Björlund.

Listan en påminnelse för sociala medier-kreatörer

Enligt Medieakademins ordförande, Emanuel Karlsten, ska listan också ses som en påminnelse för makthavare och kreatörer i sociala medier, som exempelvis Anjo, om just vilken makt de har.

– De här personerna påverkar oss väldigt mycket, så det finns verkligen anledning att hålla dem ansvariga för vad de publicerar, säger Emanuel Karlsten.

Hur stort har youtubebråket varit och hur påverkar det samhället? Journalisten och sociala medie-experten Emanuel Karlsten svarar på tre snabba frågor i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.