Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sophia Jarl (M) är kommunstyrelsens ordförande i Norrköpings kommun. I klipper berättar hon mer om underskottet och budgetförändringarna för utbildningsnämnden. Foto: Axel Brantemo/SVT

Sophia Jarl (M): ”Det kommer bli skolnedläggningar”

Publicerad

Utbildningsnämnden i Norrköpings kommun riskerar ett underskott på knappt 45 miljoner kronor och 1400 platser står tomma. Under tisdagen presenterade kommunen dessutom nya befolkningsprognoser som visar på färre barn i framtiden. Detta gör nu att Norrköpings kommun framåt kan tvingas dra i handbromsen.

Minskad invandring, lågt barnafödande och ökad utflyttning. Det gör att befolkningsutvecklingen i Norrköping bromsat och att utbildningsnämndens budgetförutsättningar ändras.

Under tisdagen fick kommunstyrelsen i Norrköpings en dragning av befolkningsutvecklingen framåt. Sammanfattningsvis har befolkningsutvecklingen bromsats. Den ökar, men inte i samma utsträckningar som tidigare prognoser visat.

Budgetförutsättningar ändras

Befolkningsutvecklingen för 2024 till 2027 gör att utbildningsnämndens budgetförutsättningar ändras.

– Man ser väldigt tydligt att vi har en minskad befolkningsökning. Den ser helt annorlunda ut mot vad vi prognostiserade för ett år sedan. Olika parametrar ändrar sig vilket gör att vi måste anpassa våra verksamheter, säger Sophia Jarl (M), kommunstyrelsens ordförande.

För utbildningsnämnden innebär det att kommunen måste se över kommande och planerade investeringar.

Tomma platser

– Vi kommer inte att behöva lika mycket skolor och förskolor. Vi måste också se över driftekonomin utifrån att vi har ett stort antal platser som står tomma idag, säger Sophia Jarl.

Men Norrköpings kommun är inte ensamma att stå inför liknande utmaningar. När regeringen presenterade sin vårbudget förra veckan efterlyste bland annat Sveriges lärare ett tillskott på 12 miljarder till enbart skolsektorn. Flera kommuner runt om  i landet har också redan fattat beslut om att lägga ned flera skolor – till exempel Linköpings kommun.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.