Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Två tredjedelar av allt som läggs i soppåsen är återvinningsbart, en tredjedel förpackningar och en tredjedel matavfall. ”Det sköts bra, men det finns potential”, säger Jens Lövgren, verksamhetsutvecklare på Tekniska verken. Foto: SVT

Sopsortering nära hemmet från 2027 – nya krav på fastighetsägarna

Publicerad

Från och med 1 januari 2027 ska alla hushåll i Sverige, oavsett bostadstyp, ha tillgång till fastighetsnära insamling av förpackningar. Detta ställer nu krav på de fastighetsägare som inte erbjuder möjlighet till återvinning nära fastigheten.

Förra året beslutade regeringen att kommunerna i Sverige ska ta över insamlingsansvaret av förpackningar från år 2024.

Flera kommuner har redan påbörjat arbetet med fastighetsnära insamling av förpackningar. Snart är det Linköpings tur att märka av förändringen.

”Noll procent på villasidan”

– Idag har ungefär 90 procent av alla lägenheter i Linköping fastighetsnära insamling av förpackningar. Men på villasidan är det noll procent, säger Jens Lövgren, verksamhetsutvecklare på Tekniska verken.

För att lösa utmaningarna med återvinning i villaområden kommer Tekniska verken under 2026 att införa nya sorteringstunnor för alla villahushåll.

– Det kommer att bli mycket smidigare att sopsortera och det gynnar återvinning, säger Jens Lövgren.

Öppna för samarbete

– De som inte har det idag och som behöver hjälp eller rådgivning får gärna höra av sig till Tekniska verken för att tillsammans hitta den bästa lösningen.

Jens Lövgren menar att det kan vara svårt för vissa fastighetsägare att uppfylla kraven. Då kan kommunen gå in för att exempelvis hjälpa till med bygglov.

Mer om vad de nya kraven innebär och hur återvinningen ser ut i Linköping hör du i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.