Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stefan Lundqvist, forskare vid Försvarshögskolan, berättar i klippet om ett scenario där Gotlandslänken skulle kunna saboteras. Foto: SVT

Spionfartyg i Östersjön – så skulle Gotlands elförsörjning kunna saboteras

Uppdaterad
Publicerad

Som SVT:s Uppdrag granskning visat finns det spionfartyg som kartlägger infrastruktur i haven runt Sverige. Mitt i Östersjön ligger Gotland som är viktigt ur strategisk försvarssynpunkt. Men hur ser skyddet ut av de fastlandskablar som förser ön med ström?

Gotland ström försörjs från Västervik på fastlandet via två kablar på havsbottnen. Dessa kablar är med stor sannolikhet väldokumenterade sedan lång tid tillbaka av Ryssland.

De finns utmärkta på öppna sjökort och de exakta bottenförhållandena har säkerligen också undersökts. De skulle vara viktiga måltavlor vid en konflikt, menar Stefan Lundqvist, kommendörkapten och forskare vid Försvarshögskolan.

Gotland

– För Gotlands totalförsvar är det här otroligt skyddsvärt. Vi har också sett Rysslands attacker mot Ukraina, vilka resurser man har satsat med missiler och drönare för att attackera just energiinfrastrukturen.

Så kan kablarna skyddas

Enligt honom skulle ett tänkbart scenario för sabotage vara att använda trålare för att slita av kablarna eller sprängladdningar. En skyddsåtgärd skulle vara att använda undervattensdrönare för att bevaka och kontrollera kablarna. Detta skulle då ske vid de lämpligaste platserna för sabotage.

Se mer om Gotlandskablarna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet