Under fredagskvällen beordrade räddningstjänsten ett slusstopp i Göta Kanal i Söderköping. Men på lördagen var båttrafiken igång igen. Foto: Ulf Wigh

Båttrafiken igång igen efter dieselutsläpp på Göta kanal

Uppdaterad
Publicerad

Göta kanal var stängd för all båttrafik genom Söderköping efter ett dieselutsläpp som skedde under fredagskvällen. Räddningstjänsten har nu sanerat utsläppet och trafiken är i full gång, meddelar Göta Kanal.

Klockan 19.30 begav sig flera styrkor från räddningstjänsten Östra Götaland efter larm om ett farligt utsläpp i kommunalt vatten.

– Det har läckt ut diesel på en yta runt 100 gånger 30 meter mellan två slussar i Söderköping som har lett till ett stopp, sa vakthavande befäl Daniel Asp.

Mängden som läckt ut är inte klart, inte heller från vad.

Har sanerat utsläppet

– Det uppstod ett dieselutsläpp nedströms Söderköpings sluss. Räddningstjänsten fick larm från allmänheten och troligen var det läckage från en passagerarbåt vid tankning. Räddningstjänsten har polisanmält händelsen och även anmält till kommunen. Detta är under fortsatt utredning, säger Magnus Hollwin, marknads-och kommunikationschef på Göta Kanal.

Räddningstjänsten har nu sanerat utsläppet och trafiken är i full gång sedan klockan 10 på lördagen.

Inte första gången

Göta Kanal meddelar att de har haft två liknande tillfällen de senaste åren och vid båda dessa tillfällen har räddningstjänsten larmats.

Vad har ni för ansvar när det kommer till tankning av båtar?

Det är de rederier som trafikerar Göta kanal som ansvarar för att tankning sker enligt våra rutiner och gällande lagstiftning. Vi kommer ändå att utreda och följa upp händelsen för att minimera denna typ av incidenter framåt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.