Foto: TT

Stor brandrisk – SMHI varnar

Uppdaterad
Publicerad

SMHI varnar för brandrisk i stora delar av landet. I Östergötland och på Gotland handlar varningarna om risk för skogsbrand.

Den senaste tidens väder, med värme och blåst samt ytterst lite nederbörd har lett till att det är mycket torrt i skog och mark. De som planerar att ta med sig en engångsgrill ut i naturen bör därför vara extra försiktig och tänka på brandsäkerheten.

På Gotland finns i nuläget inget eldningsförbud men på regionens hemsida ges några allmänna råd. Det handlar bland annat om att aldrig elda gräs när det blåser eller på kvällen. Vidare ska den som eldar ha ett skyddsavstånd på 50 till 100 meter till byggnader och skog.

Vidare skall den som eldar ha nära till släckningsutrustning som vattenslang, vattenkannor, brandsläckare och krattor, skriver regionen på sin hemsida.

Stor risk för skogsbränder

Risken för skogsbränder är stor i södra Sverige, lokalt kan risken vara mycket stor, rapporterar TT.

– Nu när vi har haft en lite längre period med torrt väder har det blivit väldigt torrt i skog och mark och då ökar brandrisken. Kommer det någon gnista kan det ta eld och sprida sig, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog vid SMHI, till TT.

SMHI:s brandriskprognos som visar på situationen fem dygn framåt visar på mycket torra förhållanden på sina håll i Östergötland och när det gäller spridningsrisken vid skogsbrand kan en brand utveckla sig mycket snabbt och häftigt.

I nuläget inget eldningsförbud

Anders Finn som är inre befäl vid räddningstjänsten Östra Götaland säger att han i nuläget inte fått vetskap om något eldningsförbud i Östergötland, men situationen kan komma att ändras.

– Brandrisken ökar på grund av den rådande torra vädret i kombination med vind, säger Anders Finn till SVT Nyheter Öst.

Vidare säger han att områden utmed kusten är mer utsatta.

”Runt kusten är markerna mycket torra”

– Runt kusten är markerna mycket torra och risken är större på grund av att det är så torrt i backen, säger Anders Finn.

Vidare vill han uppmana almänheten till försiktighet vid eldning ute i skog och mark.

– Säkerställ att du verkligen släcker, om du eldar i ute i naturen och elda inte om det verkligen inte är nödvändigt, säger Anders Finn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.