Gemensamt för de berörda kommunerna är bland annat en längre tids befolkningsminskning. De yngre flyttar och de äldre stannar och blir fler, enligt Sveriges kommuner och regioner, SKR.
”I behov av folk i arbetsför ålder”
– Jag har inte riktig bestämt vad jag vill ta upp med ministern. Men i Valdemarsvik har vi tagit emot många nya svenskar och det tar fyra till fem år innan de får jobb, säger Ted Starkås (S).
Han fortsätter:
– Vi vill inte att de ska flytta utan komma i sysselsättning – vi är i behov av folk i arbetsför ålder.
Han tycker att någon instans behöver se över nyanländas försörjning från tiden, två år, de får statligt etableringsstöd tills dess de får arbete eller börjar plugga.
Minskad klåfingrighet
De här kommunerna har ofta redan en hög kommunalskatt. Den är det alltså svårt att att höja om de inte vill avskräcka fler från att flytta dit. Att skruva på kommunutjämningssystemet ses som ett sätt att åtgärda de ekonomiska bekymren.
Men framför allt vill de mindre kommunerna att statens klåfingrighet ska minska. De menar att riktade insatser inte alltid fungerar för respektive kommun.
– Man behöver lyfta alla krav som ser lika ut, oavsett om kommunen är liten eller stor. Hur kan man hjälpa de mindre med till exempel specialister? Många av oss har redan samarbeten med andra kommuner för att försöka fixa detta.
Lena Micko (S) säger till TT att ”Vi har tidigare sagt att vi ska minska på detaljregleringen”.