Elin Iseskog, enhetschef på Länsstyrelsen, berättar att man just nu arbetar med Norrköpings kommun för att få fram bättre underlag för de som är intresserade av att bygga vindkraft i Norrköpings kommun. Foto: SVT

Storsatsning på vindkraft – men inte i Östergötland

Publicerad

80 miljarder satsas på vindkraftprojekt åren 2017-2021 enligt branschorganisationen Svensk vindenergi. Östergötland nämns dock bara en enda gång i sammanställningen.

En viktig anledning till svårigheterna att uppföra vindkraftverk i Östergötland är det stoppområde som Försvarsmakten lagt för ett område med 4 mils radie runt Malmen i Linköping. Där är det mycket flygverksamhet, bland annat utbildningsverksamhet, med såväl helikoptrar som flygplan.

– En stor del av länet täcks ju in av det och sedan har det kommit till ytterligare ett område i södra länsdelarna. Där finns ett så kallat lågflygningsområde som försvaret vill kunna öva på, berättar Ola Lindén, miljöhandläggare på Länsstyrelsen i Östergötland.

Kusten fredad

Längs kusten finns andra regler som stoppar vindkraften. Dels handlar det om ett undantag som kallas ”obruten kust”. Det innebär att inga industriella byggnader får uppföras längs kusten och i detta ingår vindkraftverk. Dels handlar det om fågellivet där framförallt havsörn anses bli negativt påverkad.

Få satsningar i Östergötland

En sammanställning gjord av branschorganisationen Svensk vindenergi visar att under åren 2017-2021 har det investerats 80 miljarder kronor i vindkraft i landet som helhet. Den enda post som finns med från Östergötland är två kraftverk mellan Vadstena och Borghamn, som togs i drift 2017. Statistiken, som presenterades i september förra året, gäller investeringsbeslutade och aviserade vindkraftprojekt mellan åren 2017 och 2021.

Lång process med osäkert resultat

När ett företag vill bygga vindkraftverk står man ofta inför en flera år lång process med ansökningar, tillstånd och överklaganden. De investeringar som plöjts ner i projekten kan ibland visa sig helt värdelösa om den sista instansen säger nej.

Snabbare process på gång

För att undvika detta arbetar Länsstyrelsen med kommunerna för att få fram ett underlag som ger ett snabbare ja eller nej till vindkraftsprojektörerna. Alla kommuner i Östergötlands län har kontaktas och just nu samarbetar Länsstyrelsen med Norrköpings kommun.

– Det vi tror att vi kan uppnå med den här samverkan är att vi mer systematiskt kan titta på vilka områden vi har i Östergötland där vindkraft skulle fungera, säger Elin Iseskog, chef på Enheten för energi och klimat på Länsstyrelsen.

Till viss del har ett sådant arbete redan gjorts, men de nu aktuella utredningarna ska bli djupare och noggrannare än tidigare, allt för att kunna ge snabbare och tydligare svar till den som vill bygga vindkraft.

Vindkraftprojekt i Östergötland

Nedanstående lista är inte en komplett lista för alla vindkraftverk i Östergötland. Här redovisas de projekt som varit aktuella i närtid. Listan innehåller exempelvis inte de vindkraftverk som byggts tidigare i västra länsdelen innan Försvarmaktens stopp för byggande infördes.

PÅGÅENDE PROJEKT

Hultema, strax norr om Tjällmo

14 verk

Ev byggstart 2020

Hycklinge

8 verk

ansökan inlämnad till Länsstyrelsens miljöprövningsdelegation

Morkullberget, öster om Kvarsebo

4 verk

pågående tillståndsprocess

PROJEKT SOM INTE BLIVIT AV

Vikboland Vind, norr och öster om Östra Husby

12 verk

fått nej av Mark- och miljödomstolen i Växjö

överklagas till Mark- och miljööverdomstolen

Skönero, sydväst om Valdemarsvik

7 verk

fick nej med hänvisning till fågellivet

Söderköping Vind AB, tre olika områden öster om Ringarum och Gusum

10 verk

nej från Mark- och miljööverdomstolen med hänvisning till fågellivet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.