Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rester av det som Kustbevakningen anser är palmolja syns ombord på fartyget. Flygbilden visar utsläppet norr om Gotland. Foto: Kustbevakningen

Stort utsläpp av palmolja upptäckt vid Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Kustbevakningen har nyligen upptäckt ett stort utsläpp av palmolja norr om Gotska Sandön. En förundersökning är inledd och personal ombord på det misstänkta fartyget har förhörts.

Det var under tisdagen som Kustbevakningens flygplan identifierade ett utsläpp norr om Gotska Sandön, totalt täckte det en yta av tio kvadratkilometer. Nu misstänker de att utsläppet består av palmolja.  

– Vi har säkrat bevis och vi har en tydlig källa, säger Jonatan Örn, förundersökningsledare på Kustbevakningen. 

Kustbevakningen beordrade det misstänkta tankfartyget att stanna och gick därefter ombord för att ta prover och förhöra personalen.  

Utsläppet misstänks ha skett i samband med att fartyget rengjort sina tankar till havs, vilket kan vara tillåtet om det görs enligt vissa kriterier.  

– Vi misstänker att metoden som har använts under tankrengöringen inte följt gällande regelverk och att detta har lett till att en större mängd släppts ut. Vi bedömer att minst 600 liter palmolja nått havet, vilket överstiger det tillåtna, säger Jonatan Örn. 

Växande problem

SVT har tidigare avslöjat att över 160 utsläpp skett från fartyg som befunnit sig i svenska vatten utan att någon dömts, ofta till följd av tankrengöringar. 

– Det här är något vi ser allt oftare i våra vatten. Transporterna av olika ämnen som används framför allt i nya bränslen ökar, och därmed den här typen av utsläpp. Tyvärr saknas det effektiva juridiska verktyg för att komma till rätta med det i dag, säger Jonatan Örn.

Enligt Kustbevakningen är utsläpp av den här typen av oljor svåra, ofta inte ens möjliga, att bekämpa. 

– Palmolja är en relativt flyktig produkt, som både bryts ner i vattnet och dunstar i luften. Men de är kladdiga som andra oljor, och kan därmed skada sjöfågel som vilken annan olja som helst. Alla utsläpp i havet är till nackdel för havsmiljön och djurlivet, säger Thomas Larsson som arbetar med metoder för räddningstjänst på Kustbevakningen.

Fartyget är nu på väg till Finland och Kustbevakningen fortsätter därför utredningen i samarbete med finska myndigheter.

Hör Kustbevakningens utredare i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.