En bortglömd spis, soteld i eldstaden eller levande ljus är vanliga orsaker till brand under julen. Foto: TT/ Gorm Kallestad /Fredrik Sandberg

Störst risk för brand under juletid

Publicerad

Varje år dör ett hundratal människor i bostadsbränder. Störst risk för en brand är under december månad när vi gärna gör det lite mysigt hemma med julpynt och levande ljus.

  – Ja, vi ser en markant ökning när det gäller bostadsbränder under december och januari. Orsakerna till det är framförallt en bortglömd spis eller en soteld i eldstaden, då det är kallt ute och vi eldar mer. Men också bränder från levande ljus är vanliga under vintermånaderna, säger Johannes Nordberg, brandingenjör vid Räddningstjänsten Östra Götaland.

Kontrollera ditt julpynt

Det är inte bara levande ljus i adventsljusstaken som utgör en risk för brand under jultider. Det finns även andra juldekorationer som man bör titta igenom.              

– Det är viktigt att kontrollera de gamla grejorna som har legat i ett förråd under hela sommaren. Kolla så att kontakter och sladdar på ljusstakar och ljusslingorna är hela, så man inte får något elfel som kan utgöra en brand, säger brandingenjör Johannes Nordberg.

Det är viktigt att även kontrollera elektriska juldekorationer som t.ex julgransbelysningen, adventstjärnan och andra ljusstakar Foto: TT/Gorm Kallestad

”Många saknar brandvarnare”

För motverka att en större brand uppstår är en eller flera brandvarnare bra att ha installerade, något som det slarvas med uti våra hem.

– Tyvärr finns det många som saknar en brandvarnare, eller åtminstone en fungerande brandvarnare. Så jag vill slå ett slag för den 1:e december, då vi har den stora brandvarnardagen. Då vill vi att så många som möjligt testar sina brandvarnare – så passa på, säger Johannes Nordberg

Barndvarnardagen den 1:e december – testa din brandvarnare

Den 1 december är från och med 2012 en nordisk temadag för brandvarnaren: Brandvarnardagen.

Dagen är instiftad för att uppmärksamma vikten av brandskydd i hemmet, i Sverige men också i övriga Norden.

Testa brandvarnaren

Se till att brandvarnaren fungerar:

  • när du har satt upp den.
  • med jämna mellanrum.
  • när du har varit bortrest. 

Du testar den genom att trycka in testknappen. Hör du en larmsignal fungerar den. Om den inte larmar måste du byta batteri eller hela brandvarnaren. 

Det är en myt att du ska elda under brandvarnaren med en tändsticka eller ett ljus för att testa den. Att trycka på knappen är tillräckligt.

En brandvarnare behöver skötas. Dammsug och torka av den på utsidan. Ha alltid ett extra batteri hemma.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.