Färdtjänstförarna i Östergötland har fått nog och lämnat in en protestlista till ansvariga politiker. Foto: Oscar Olsson/TT

Stressigt i färdtjänsten – nu ställer förarna krav på Region Östergötland

Publicerad

Ett alltför pressat körschema har lett till att färdtjänstförarna i Östergötland fått nog. Nu har transportarbetarförbundet lämnat en kravlista med fyra punkter till ansvariga politiker, rapporterar P4 Östergötland.

Ett nytt bokningssystem infördes för ett halvår sedan. Men schemat mellan körningarna upplevs fortfarande för pressat av färdtjänstförarna – som nu väljer att protestera.

– Vi stressar, kör för fort och bryter mot trafikregler. Det är många som har slutat och sjukskrivit sig, de orkar inte längre med det här systemet, säger Samir Atlagic, facklig ombudsman på Taxi Norrköping, till P4 Östergötland.

Ett par hundra namnunderskrifter har samlats in. Transportarbetarförbundets kravlista med fyra punkter innefattar realistiska tidsscheman, effektiv planering, tillräckliga raster och krav på uppföljning och förbättringar.

Politikerns svar

Jan Owe-Larsson (M) är ordförande på trafik- och samhällsplaneringsnämnden i Region Östergötland. Han bekräftar att listan tagits emot och ser positivt på att fackförbundet vill föra dialog.

– Tjänstepersoner kommer att bearbeta kravlistan och jag får möjlighet att titta närmare på den på tisdag när vi har nästa dragning, säger han.

Vad är din reaktion till att få den här kravlistan?

– Vi kommer att följa upp kraven men kan inte ge några besked nu. Men jag vill såklart att jobbet ska funka för förarna och att deras arbetsmiljö ska vara god, säger Jan Owe-Larsson (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.