Satsningen ”Vilthälsa inpå knuten” ska bidra till ökad kunskap om hur vilda djur i människans närhet mår. Foto: Cornelius Poppe/TT

SVA efterlyser döda djur från trädgårdar

Uppdaterad
Publicerad

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA efterlyser allmänhetens hjälp att leta efter döda djur i trädgårdar. Satsningen ”Vilthälsa inpå knuten” ska bidra till ökad kunskap om hur vilda djur i människans närhet mår.

– Genom att undersöka varför djuren har dött kan vi ta reda på hur de egentligen mår, säger Gustav Averhed, viltveterinär och biträdande statsveterinär vid SVA i en kommentar på myndighetens sajt.

Vilda djur kan dessutom bära på zoonotiska sjukdomar som smittar människor. Det kan till exempel handla om salmonella, sorkfeber, duvpest, influensa, dvärgbandmask eller papegojsjuka.

Vill skapa ett nätverk

Genom ”Vilthälsa inpå knuten” har SVA en förhoppning om att skapa ett stort nätverk av personer från alla län som återkommande rapporterar fynd. I gengäld ges rapportörerna information och upplysningar om olika viltsjukdomar.

– Då kan vi få en bättre överblick över de vilda djurens hälsa och sjukdomar, men också indikationer på när och var ökad dödlighet eller sjukdomsutbrott sker, säger Gustav Averhed.

Då myndigheten sällan får rapporter om ormar och groddjur är det extra angeläget att personer som stöter på döda ormar eller groddjur skickar in dessa till SVA.

SVT Uppsala har besökt en av obduktionssalarna på SVA och får se och höra mer om projektet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.