Anders Stjernberg, vd på HSB Östergötland, berättar varför man satsar på solpaneler. Foto: Ulf Persson/SVT

17 solcellsbidrag till kommuner – av totalt 2 364

Uppdaterad
Publicerad

Bostadskooperativet HSB har visat stort intresse för bidraget och har fått det för 75 solanläggningar i Östergötland, visar SVT:s kartläggning. De 13 östgötakommunerna har inte varit lika på hugget och fått 17 stycken stöd totalt tillsammans. Ett statligt investeringsstöd som har funnits sedan 2009 men som nu sjunger på sista versen.

– Jag kan inte ha så mycket synpunkter på hur kommunerna prioriterar. Fördelen med solceller är att de håller väldigt länge. Vi brukar ha ett mål att en installation ska vara avbetald efter 7-10 år ungefär, säger Anders Stjärnberg, vd för HSB Östergötland.

Knappt en procent

De 13 östgötska kommunerna har hittills fått bidrag till 17 solcellsanläggningar – av de totalt nästan 2 364 utbetalda stöden i Östergötland. Kommunerna utgör knappt en procent. På totalen är det ändå privatpersoner som dominerar, med nästan 1 600 utbetalda stöd. Det visar statistik från Länsstyrelsen i Östergötland (från slutet av oktober), som SVT Nyheter Öst gått igenom.

Linköping toppar

I materialet hittar vi sex kommuner i Östergötland som inte fått eller sökt något solcellsstöd alls under tio år: Söderköping, Åtvidaberg, Ödeshög, Kinda, Boxholm och Ydre.

Linköpings kommun har varit flitigast. De kommunala bolagen där har fått mest stöd i länet – nio stycken.  Fem hos Stångåstaden, tre till Lejonfastigheter och ett hos Tekniska Verken.

I Norrköping har kommunala bostadsbolaget Hyresbostäder fått pengar till fyra solanläggningar.

Gotland mer aktiva

I förhållande till invånarantal har Region Gotland varit mer aktiv än fastlandet. Tillsammans med sitt bostadsbolag Gotlandshem har man fått fem stycken stöd till solpanelsanläggningar.

Annan stödform före 2009

Redan 2005 kom ett stöd för investeringar i solceller, som bara offentliga verksamheter kunde söka. I en utvärdering från Boverket 2008 kan man se att Östergötland fick 2,5 miljoner kronor i stöd till en anläggning. Det kan jämföras med Skåne som var mest på hugget då med 29 miljoner kronor till nio anläggningar. Gotland sökte inte några pengar alls. Totalt betalades det då ut 62 miljoner kronor i stöd i hela landet. Vår undersökning ovan bygger på det statliga investeringstödet för solceller som har funnitsedan 2009.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.