Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon svarar Karin Festin, smittskyddsläkare region Östergötland, på tre frågor om ringorm. Foto: Chris Knight och SVT

Smittskyddsläkaren: Svampsmitta sprids bland unga män i Norrköping efter besök hos barberare

Uppdaterad
Publicerad

Ett ovanligt utbrott av svampinfektionen ringorm sprids nu bland unga män i Norrköping. Allt misstänks ha startat hos en barberare med dåligt rengjorda rakknivar och barberarverktyg. De svampsmittade killarna har nämligen en sak gemensamt – de bär alla samma frisyr.

Flera unga män i Norrköping har sökt vård efter de fått ringorm i hårbotten – en ovanlig svampsjukdom som kliar och kräver behandling. Den gemensamma nämnaren för killarna är att de varit hos en barberare och fått en så kallad ”fade” rakad tätt inpå huvudet, något som P4 Östergötland var först med att berätta.

Sedan årsskiftet har drygt femtio unga män drabbats av den ovanliga hudinfektionen – men nya fall upptäcks varje månad och regionen tror det finns ett mörkertal.

– Det kan ta lång tid innan man upptäcker ringorm eftersom den växer långsamt. Många kanske tror att det kliar för att man har torr hårbotten. säger Karin Festin, smittskyddsläkare på Region Östergötland.

Hur upptäcker man ringorm och vad ska man göra? Hör Karin Festin, smittskyddsläkare i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.