Foto: TT

”Svårt att rekrytera lärare till landsbygden”

Uppdaterad
Publicerad

I Motala saknas sju behöriga lärare till skolstarten men enligt grundskolechefen är situationen tillfälligt löst.

För att lösa situationen på sikt kan det bli tal om både nerläggning av småskolor och bättre betalt till lärare på landsbygden.

– Det ser lugnt ut, vi har några luckor och inte full behörighet men det mesta är löst, säger Kristina Stenvall, verksamhetschef för grundkolan i Motala.

Just nu är sju annonser ute där kommunen söker efter lärare.

– Det är dels tjänster vi har haft lediga sen tidigare och där vi tillsvidare löst det med obehöriga lärare, och dels några uppsägningar under sommaren, säger hon.

Kristina säger att situationen är ungefär som tidigare år och att de problem som finns ute i landet med att hitta behöriga lärare också finns i Motala.

Svårt att rekrytera lärare till mindre skolor

– Det som framförallt är svårt är att rekrytera lärare till små skolor på landsbygden där det krävs en bred behörighet. Men även till skolor i socialt utsatta områden.

Hur jobbar ni för att lösa situationen?

– Vi har diskuterat om de som jobbar på landbygden eller i socialekonomiskt tunga skolor kanske ska ha lite extra betalt. Det är en och en annan som har fått lite extra för att jobba kvar på en liten skola men det är än så länge inget vi gör generellt. Sen ser vi ju över om vi kan ha så många små skolor.

Utredning om eventuell nedläggning av skola pågår

Just nu pågår en utredning om en nerläggning av skolan i Godegård med 34 elever. Den utredningen väntas klar om några veckor.

– Det är för att det är svårt att ge eleverna där en likvärdig utbildning som en elev i stan, säger Kristina Stenvall.

LÄS MER: Ska eleverna få gå kvar i Godegårds skola 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.