Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Astrid Linder vid VTI, med huvudkontor i Linköping. I veckan visade de upp världens första kvinnliga krockdocka. Se krocktestet i klippet. Foto: Axel Brantemo/SVT

Svenska forskare visar upp världens första kvinnliga krockdocka

Uppdaterad
Publicerad

Världens första kvinnliga krockdocka visades under tisdagen upp i ett krocktest på Statens väg- och transportinstitut i Linköping. 

– Vi måste kunna bedöma skyddet för hela befolkningen, säger Astrid Linder, professor i trafiksäkerhet och en av personerna bakom projektet. 

Kvinnor har betydligt sämre skydd i trafikolyckor jämfört med män. Det är framförallt större risk att de drabbas av whiplashskador, eftersom kvinnors nackar skyddas hälften så bra som mäns. Trots detta har alla krockdockor hittills utgått från den manliga anatomin.

Den kvinnliga krockdockan har tagits fram via ett EU-projekt på Statens väg- och transportinstitut i Linköping, VTI. Den är 162 centimeter lång och 62 kilo vilket motsvarar måtten på en genomsnittskvinna. 

När kan det bli krav att testa nya bilar med kvinnliga krockdockor?

– Det kan ta kort tid eller oändlig tid. Det beror på vad vi som samhälle bestämmer oss för, det händer inte av sig självt, säger Astrid Linder.

SVT Nyheter uppmärksammade projektet redan för 14 år sedan. Se hur det lät då i klippet nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vad som händer med kvinnokroppen vid en kollision i låg fart. Foto: Statens väg- och transportinstitut

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.