Stöd har funnits till kommuner i olika former sedan år 2005. Men om ett år kan de inte längre få statligt stöd för investeringar i solcellspaneler.
I kartläggningen berättar flera kommuner om stora ambitioner för solcellsanläggningar framöver. Än så länge utgör solelen mindre än en procent av den svenska elproduktionen enligt Energimyndigheten.
”Krävs större installationer”
År 2025 ska fem procent av Linköpings kommunala bolag Lejonfastigheters totala elförbrukning täckas av egen solelsproduktion.
– För det krävs större installationer och ambitionen är att varje år utöka antalet fastigheter med solceller. Vi ser över befintliga lämpliga hus, som eventuellt behöver förstärkt takkonstruktion, och planerar även för solpaneler på alla nya fastigheter, skriver Päivi Nõmtak, kommunikationsansvarig på Lejonfastigheter.
Fler anläggningar planeras
Carina Rashidi Ståhlberg är energi- och miljöingenjör på Motala kommun.
– Fler anläggningar är på planeringsstadiet och vid ny- och ombyggnationer finns alltid solceller med som en möjlighet, skriver hon.
Här berättar vi var Region Östergötland ska sätta upp solceller de närmaste åren, kanske på en vårdcentral där du bor.
I klippet ovan berättar fastighetsbolaget Norrevo i Norrköping vad man planerar inför framtiden.
Solelstoppen
• Linköping: 11 anläggningar med 500 kW
• Region Gotland: 8 st med 317 kW
• Motala: 6st med 200 kW
• Norrköping: 2st med 173 kW
• Region Östergötland: 2st med 71kW
Om kartläggningen
Vi har bara tittat på kommunala anläggningar och inte bostadshus, t.ex. har både Stångåstaden i Linköping och Hyresbostäder i Norrköping solcellsanläggningar på några tak. Redan 2005 kom ett stöd för investeringar i solceller, som bara offentliga verksamheter kunde söka. Imorgon tittar vi vidare på hur kommunerna använt investeringstödet för solceller som funnit sedan 2009. Det har även företag och privatpersoner kunnat söka.