Tvådelad bild. Till vänster en äldre man i jaktkläder i skogen. Till höger en brölande kronhjort.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är ett mystiskt ljud, något uråldrigt”, säger Thomas Karlsson – Hör brölet i klippet. Foto: Christian S Zetterdahl/SVT

Thomas fångar kronhjortens bröl i Kolmårdens skogar

Uppdaterad
Publicerad

Kronviltets brunst infaller från mitten av september och in i oktober. Under den här tiden utspelar sig ett av naturens mest spektakulära ljudupplevelser när de hormonstinna hjortarna brölar och kämpar om hindarnas uppmärksamhet.

Det är då som Thomas Karlsson tar med sig sina mikrofoner och smyger ut i naturen.

Mitt inne i de djupa skogarna i Kolmården packar Thomas Karlsson sin ryggsäck med mikrofoner. Han är på väg för att placera dem på olika platser där kronhjortar kan komma att dyka upp under kvällen.

– Jag har lärt mig var jag ska leta efter kronviltet. Ofta lyckas jag fånga upp något ljud, men utmaningen är att få dem tillräckligt nära de placerade mikrofonerna, förklarar Thomas Karlsson.

Hur känns det när du lyssnar på inspelningen och har fångat det du önskade?

– Ja, då är det en enda stor lycka, säger han med ett stort leende.

”Det ekade i hela skogen”

Under förra årets säsong upplevde han en mycket unik händelse när en hjort plötsligt kom nära hans gömställe.

– Det var helt mörkt, så jag såg ingenting, men jag hörde att hjorten var bara ett 20-tal meter bort. Plötsligt brölade den till precis vid min mikrofon, så det ekade genom hela skogen. Det var en fantastisk upplevelse, berättar Thomas Karlsson.

Lyssna på klippet ovan för att höra när kronhjorten brölar i Thomas ljudinspelning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.