Tre män döms till fängelse efter påskupploppen i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

I dag föll domarna i Norrköpings tingsrätt mot de tre män – 21, 22 och 28 år gamla – som stått åtalade för inblandning i upploppen i stadsdelen Navestad under påskhelgen i år.

Tingsrätten skriver i domen att det är ”klarlagt att händelseförloppet i Navestad utvecklade sig till rena kravaller där en mycket stor folkmassa kastade sten, bangers och andra lösa föremål mot polisen. Det var en massiv förstörelse av gator, fastigheter, polisfordon och privata bilar, som i flera fall brändes upp. Av bildmaterialet går det inte att dra andra slutsatser än att Navestad under ett antal timmar närmast var en krigszon”.

Begäran om utvisning avslås

28-åringen har av åklagaren betecknats som en anförare under upploppet på påskdagen. Han blev skadeskjuten i benet när poliser som befann sig i en trängd situation sköt verkanseld mot honom. Efter skotten mot 28-åringen lugnade situationen i Navestad ner sig.

Våldsamma upplopp i Sverige

28-åringen döms till fem år och sex månaders fängelse för grovt sabotage mot blåljusverksamhet, samt grovt våld mot tjänsteman. Han ska också betala ett sammanlagt skadestånd på 87 000 kronor till sex målsägande.

Domstolen frikänner 28-åringen från ett fall av grovt våld mot tjänsteman, samt avslår åklagarens begäran om utvisning eftersom mannen sedan tidigare är ostraffad och har fru och barn här i Sverige.

Två döms till sex års fängelse

21-åringen döms till sex års fängelse för två fall av grovt sabotage mot blåljusverksamhet och bland annat grov misshandel. Han ska också betala ett sammanlagt skadestånd på 111 000 kronor till sex målsägande.

22-åringen döms till sex års fängelse för två fall av grovt sabotage mot blåljusverksamhet, samt grov misshandel och misshandel. Han ska också betala ett sammanlagt skadestånd på 106 000 kronor till fem målsägande.

Texten uppdateras

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet