Bildmontage på man i polisuniform som står i en aktivitetspark en solig sommardag och bild från en avspärrad brottsplats nattetid där två poliser pratar med varandra.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se två fall där unga personer begått grova brott i Östergötland det senaste året och hör vad polisen anser behövs för att stoppa rekryteringen i klippet. Foto: Martin Klevelid/SVT & Ulf Wigh/Wighsnews

Trenden: Allt fler ungdomar rekryteras för att utföra grova våldsbrott i Östergötland

Publicerad

Polisen i Östergötland ser en tydlig trend: Allt fler ungdomar har rekryterats de senaste två åren för att utföra grova våldsbrott i både Norrköping och Linköping. Personer så unga som 16 år mördar, hanterar vapen och sprängämnen.

Polisen varnar även för att kriminella nätverk nu kan försöka att rekrytera ungdomar under sommarlovet för att utföra enklare uppdrag, som senare kan utvecklas till grova brott.

– Det är oroväckande. Det har sjunkit drastiskt i ålder, det sticker ut att vi har den här utvecklingen, säger Jens Isgren, operativ koordinator på Polisregion Öst.

De som främst riskerar att rekryteras är ungdomar som bor eller har koppling till kriminalitet sedan tidigare. Men även ungdomar som inte har det.

Jan Staaf är utredningsledare på sektionen för Grova brott I Norrköping Foto: Tobias Holmqvist / SVT

Den senaste tid har flera mord skett i Norrköping där brotten utförts av mycket unga personer. Enligt Jan Staaf, utredningsledare vid sektionen för Grova brott saknar gärningsmännen ofta konsekvenstänkande och förstår inte riktigt vad det innebär att avlossa ett skott mot en människa.

– De här personerna personerna anmäler sig ibland helt frivilligt för att få spänning verkar det som, ibland handlar det om att tjäna en slant, säger han till SVT.

Se två fall där unga personer begått grova brott i Östergötland det senaste året och hör vad polisen anser behövs för att stoppa rekryteringen i klippet.

Polisens råd till dig som förälder

Håll utkik efter varningstecken

Du som förälder är en nyckelperson för ditt barn och polisen uppmanar därför dig att vara uppmärksam på varningstecken som att barnet:

• Ljuger eller verkar dölja saker?

• Börjar umgås med nya, äldre ungdomar eller vuxna?

• Har nya kläder eller ny telefon?

• Slutar be om pengar eller verkar ha mer egna pengar?

• Skickar eller tar emot misstänkt mycket eller stora mängder pengar (via swish eller konto)?

• Börjar ha två mobiler?

• Uttrycker sig annorlunda, nya åsikter eller värderingar?

Ring polisen! Det finns hjälp att få. Polisen lägger stor kraft på att identifiera unga som rekryterats eller befinner sig i riskzonen för att rekryteras och har lyckats avstyra över 60 grova våldsbrott bara i år som har varit på väg att ske, i många fall med unga utförare.

Källa: Polisen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Norrköping

Mer i ämnet