Regionens sjukhus och kliniker samarbetar kring vårdplatser och samverkar också med grannregionerna i den sydöstra sjukvårdsregionen. Foto: Jeppe Gustafsson / BILDBYRÅN

Tuff start på sommaren för Region Östergötland – fokuserar på akut vård

Uppdaterad
Publicerad

Planerade operationer och återbesök får vänta när sjukvårdspersonalen i Östergötland tar semester. Fokus är på akut vård och vård som inte kan vänta.

Region Östergötlands mål under sommaren är att personalen ska få vila och återhämtning. Därför flyttas planerade operationer, återbesök och annat som inte är akut fram till efter sommaren. Antalet vårdplatser på sjukhusen minskar också under sommaren.

– Vårdplatssituationen i länet är ungefär densamma som inför förra året, men vi har haft en tuff start på semesterperioden. Vi är tacksamma att konflikten med Vårdförbundet är löst, både för patienter och för medarbetare och chefer, säger vårddirektör Jessica Frisk i ett pressmeddelande.

Patienter ska ändå känna sig trygga

Resurserna koncentreras till akut vård och vård som inte kan vänta. Det handlar till exempel om akut medicinsk och kirurgisk vård, cancervård och förlossningsvård.

– Som invånare ska man känna sig trygg med att söka vård i sommar och att vården finns där om man behöver den, säger Jessica Frisk, som är vårddirektör i Region Östergötland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.