Foto: Pontus Lundahl /TT

Tävlingsförbud sätter ridklubbar i ekonomisk knipa

Publicerad

Många ridklubbar brottas med ekonomiska problem under coronatider. I Östergötland har nu föreningar ansökt om att få ta del av de 500 miljonerna som regeringen ger som extra stöd till idrottsrörelsen.

– Det är tufft att hålla igång verksamheten för många föreningar när de inte får arrangera tävlingar, där exempelvis cafeterian normalt drar in mycket pengar till verksamheten, säger Anette Tholf, distriktskonsult vid Östergötlands ridsportsförbund.

– Ridklubbarna har tack och lov kunnat hålla igång sina ridskolor, men under de gällande restriktioner som finns, säger Monica Bergström, distriktskonsult vid Östergötlands ridsportsförbund.

Även om det är ekonomiskt hårda tider så har än så länge ingen förening gått i konkurs i Östergötland.

– Nej, inte vad vi vet i dagsläget. Men vi funderar mycket på vad som händer framöver. I vanliga fall har vi många läger framför oss, som är en viktig del av verksamheten. Och nu när många har blivit av med jobbet – har de fortfarande råd med ridsporten? säger Anette Tholf.

Foto: Pontus Lundahl /TT

Ansökan om stöd

Den 15 maj var sista dagen för att skicka in ansökan för de 500 miljoner kronorna som regeringen avsatt som extra stöd till idrottsrörelsen.

– Idag vet vi inte hur många klubbar som har gjort en ansökan eftersom de skickas direkt till Riksidrottsförbundet. Men det kommer behövas mycket mer pengar. Det är stora summor som många har förlorat, säger Anette Tholf.

Barn och ungdomar får börja tävla

Från 1 juni får klubbarna arrangera tävlingar för barn och ungdomar. Men gällande restriktioner skapar problem för evenemangen.

– Det är fortfarande svårt att genomföra en tävling för ridsporten med de restriktioner som gäller. För ska barn tävla och inte så många får vara på plats, så måste vi dra ner på antalet medföljare, och någon måste ju exempelvis köra bilen, säger Monica Bergström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.