Tullverkets personal följde narkotikaleveransen från Göteborgs hamn till Norrköping. Där slog polisens insatsstyrka till och sex män greps. Foto: Tullen/polisen

Tullens spanare följde efter 500 kilo narkotika på väg till Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Fem norrköpingsbor åtalades på onsdagen vid Göteborgs tingsrätt misstänkta för inblandning i en stor narkotikahärva. Det handlar om 500 kilo cannabis som smugglades till Sverige och kördes till Norrköping. Allt övervakades av tullen tills polisen slog till.

Det var den 20 februari som en container kom till Göteborgs hamn från Kanada. Den kontrollerades och personal från Tullverket hittade 500 kilo cannabis som gömts i paket med golvmaterial.

Åklagare fattade då beslut om att låta containern åka vidare, men under övervakning från Tullverket. Den kördes till en adress utanför Norrköping där flera personer tog emot och började packa om lasten.

Ytterligare narkotika anträffades

Vid lunchtid den 23 februari slog polisens insatsstyrka till och grep fyra personer vid lokalen där narkotikan hanterades. Två andra greps på andra platser i Norrköping. Under hela tiden har containern hållits under uppsikt av Tullverkets personal.

Vid efterföljande husrannsakningar anträffades ytterligare narkotika, dopningsmedel och vapen. Flera telefoner togs i beslag, som enligt Tullverket, styrker de misstänktas inblandning i narkotikahärvan.

Åtalet som nu lämnas in gäller synnerligen grov narkotikasmuggling, synnerligen grovt narkotikabrott, brott mot vapenlagen och narkotikabrott. Totalt sex personer misstänks för brott, fem av dem är från Norrköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.