• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Två studenter svårt brända

Uppdaterad
Publicerad

Två 19-åriga studenter klättrade vid 01-tiden inatt upp på ett tågtak på Resecentrum i Norrköping och kom i beröring med strömförande ledningar.

De båda skadade fördes till Universitetssjukhuset i Linköping. Enligt polisen hade de tagit sig in på ett spår där tåg som inte är i trafik stod uppställda. De befann sig på taket till ett av tågen när olyckan inträffade.

– En patrull i närheten såg en ljusbåge och sedan hördes en kraftig smäll, säger Torbjörn Lindqvist, vakthavande befäl vid polisen i Östergötland.

16 000 volt

Den svårast skadade 19-åringen förlorade medvetandet och föll flera meter ner i marken. Han har både bränn- och fallskador, uppger polisen. Strömmen i ledningarna ligger på 16 000 volt.

-En kontaktledning med en sådan strömstyrka behöver man inte ens röra, det räcker att man kommer tillräckligt nära, säger Lindqvist.

Varningsskyltar finns

Den andre 19-åringen har svåra brännskador men kunde själv hoppa ner på spåret.

Det finns inget stängsel runt området som hindrar personer från att ta sig fram till tågen, men däremot flera varningsskyltar.

-Det är en oerhört tragisk händelse, men ingenting tyder på att det är några brister i säkerheten, säger Tomas Pihl, på Trafikverkets presstjänst.

Svårt brännskadade

De båda 19-åriga pojkarna ligger på intensivvårdsavdelningen och är svårt brännskadade och att läget är allvarligt.

Enligt länsvakthavande befäl hos polisen i Östergötland kan det ha handlat om ett studentfirande som gick över styr.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.