Unga ställer ut konst om pengar och miljön

Uppdaterad
Publicerad

Nu har konstutställningen ”Pengar!” slagit upp portarna på Arbetets museum i Norrköping. All konst är skapad av unga mellan 14-26 år.

Temat för utställningen är hur pengar förhåller sig till hållbarhet och miljön. Nästan 600 unga personer från Norrköping, Stockholm, Göteborg och Malmö har varit med och skapat konst, filmer, poddar och musik.

– Det är en sådan intim koppling mellan pengar och hållbarhet. Vi kan inte förändra vårt sätt att leva eller påverka klimatet om vi inte tar hänsyn till pengarna, säger Hans Lernhagen, ungdomsansvarig för projektet.

Förutom all konst på plats så finns det också tillgång till en digital plattform där man kan se all konst som inte rymdes på utställningen.

Unga tar större ansvar

Upplevelsen hos några av de unga konstnärerna är att problemet med klimatet tas på större allvar av de yngre.

– Vi försöker göra vår del och sen är det upp till de vuxna att göra sitt, säger Elliot Enbacka från Europaskolan Södermalm.

”Pengar!” lämnar Arbetets museum den 18 december och efter det så ska konstutställningen åka på turné i Sverige.

Se vad två av konstnärerna har att säga om sina verk i klippet längst upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.