Person står vid skärm som visar diagram om ungdomars psykiska besvär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hanna Henriksson, regional samordnare för ”Om mig” belyser i videon hur ungdomarna har svarat om sin utsatthet för våld. Foto: Carl Larsson/SVT

Ungdomsenkäten Om mig: ”Tjejer upplever mer press och stress”

Publicerad

Enligt svaren i enkäten har var fjärde tjej eller kille har blivit utsatt för psykiskt våld och mer än var fjärde tjej har utsatts för sexuellt våld.

Det sexuella våldet kan handla om allt från tafsande till genomförda våldtäkter.

Om mig har genomförts sedan 2014 i Östergötland och årligen besvaras den av cirka 8 000 unga i årskurs åtta i grundskolan och tvåan i gymnasiet. 2024 låg fokus på våldsutsatthet.

Sociala medier

– Våld är tyvärr en del av många ungdomars vardag. För att förebygga krävs kunskap, säger Hanna Henriksson, regional samordnare för Om mig på Region Östergötland.

Hur ungdomar upplever att sociala medier och annat påverkar dem hör du mer om i videon.

– Enkäten är till för att kartlägga behov och trender. Hur ungdomarna mår. Sedan används underlaget för beslut och åtgärder hos kommuner och skolor.

Bättre men inte bra

Sedan coronapandemin har den psykiska hälsan förbättrats något. Men faran är inte över.

– Psykiska besvär ligger fortfarande kvar på mycket höga nivåer, framför allt för tjejer. Därför är det viktigt att lyfta ungdomarnas tankar kring det.

Hanna Henriksson säger att enkätsvaren troligen också visar att många killar mår sämre än vad det ser ut.

– Könsnormerna, machokulturen, gör att de tror att de ska vara ”riktiga män” och inte visa hur de mår.

Men allt är inte nattsvart och i videon berättar hon om en lösning.

Om mig

Enkäten är ett samarbete mellan Region Östergötland, länets kommuner och länsstyrelsen. Frågorna har tagits fram tillsammans med ungdomar i länet och unga hjälper också till med att tolka resultaten.

Källa: Region Östergötland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.