Guldgubbe från Aska. Foto: Björn Falkevik

Unika guldgubbar hittade vid utgrävningar i Vadstena

Uppdaterad
Publicerad

23 stycken guldminiatyrer från vendeltiden, kring 700 år efter Kristus, har hittats vid vid utgrävningar i byn Aska utanför Vadstena.

De kallas guldgubbar och är små som en fingernagel. Guldgubbarna föreställer asagudar eller tidens kungligheter.

– De föreställer en kvinna och en man i fina kläder som håller om varandra, säger arkeologen Martin Rundkvist.

Vadstena

Hur unikt är det här fyndet?

Det är väldigt ovanligt, före 2020 har vi bara hittat en enda guldgubbe i Östergötland, men nu i år är det andra gången guldgubbar hittas i Östergötland.

Guldminiatyrerna hittades i ett audiensrum där makthavarna utövade sin makt, berättar han vidare.

Martin Rundkvist, arkeolog. Foto: Kristina Ekero Eriksson

– De strösslade förmodligen dessa omkring sig, säger Martin Rundkvist.

Vendeltid

Benämning på tiden omkring 550–800 e.Kr., uppkallad efter Vendels socken i Uppland, där de praktfullaste gravarna från perioden påträffats. Efter folkvandringstidens turbulens började förhållandena på kontinenten konsolideras, och impulser från såväl slaviska maktcentra som från frankerriket nådde Norden och påverkade utformningen av gravskick, krigsutrustning med mera. Påtagliga uttryck för makt, rikedom och utländska kontakter utgör de uppländska båtgravarna i VendelUltunaValsgärde och Tuna, enstaka båtgravar i Blekinge och Skåne samt spridda gravar på andra håll, främst på Gotland.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vadstena

Mer i ämnet