Det är först nu som man har lagt märke till myntet, trots att grävningarna pågick våren 2017. Fyndet gjordes när ett stort område undersöktes med metalldetektor.
Myntet har visat sig vara en nästan tvåtusen år gammal romersk denar. Det beräknas vara från år 169-170 och från en tid när Marcus Aurelius var kejsare i Rom.
– Det har förmodligen legat i lager och blivit omrört av plogen och då flyttats upp till matjorden, säger Katarina Sköld, arkeologen som hittade myntet.
Unikt för Östergötland
I Östergötland har hittills bara ett mynt av den här sorten hittats tidigare. Det myntet hittades 1905 i Arvidslund på Vikbolandet.
– Det här är väldigt unikt för Östergötland, under den här tiden finns det ganska mycket skattfynd på Öland och Gotland, Småland, Blekinge och Halland, säger Katarina Sköld.
Silvermyntet har kejsaren på ena sidan och segergudinnan Victoria hållandes i en silverkrans på den andra. Myntet väger 2,7 gram och är 19 millimeter stort.
Flest fynd på Gotland
I hela Sverige har omkring 8000 av den här typen av mynt hittats i modern tid, och 7000 av dessa har hittats på Gotland.
– De har gemensamt att de har hittats vid kusterna, säger Katarina Sköld.