Uppsökande teamet i Navestad: ”Upploppen chockade oss alla”

Publicerad

Efter upploppen i Navestad i Norrköping har socialkontorets uppsökande team funnits på plats i stadsdelen för att prata med barn, ungdomar, mammor och familjer.

– Vi har velat möta medborgarna för att prata om hur det har känts efteråt, säger socialpedagog Lisa Gustavsson.

Uppsökande teamet har besökt Navestad i Norrköping några gånger i veckan sedan hösten 2021. Syftet har varit att skapa band med ungdomar och barn i området. Efter påskhelgens upplopp finns gruppen på fyra personer på plats varje dag och pratar med boende om hur de känner.

– Många har pratat om att det var läskiga händelser, men också att det inte är det Navestad de känner igen. Vi är också vana vid att det är ett lugnt område. Det är något som chockade oss alla, det som blev med upploppen, säger Lisa Gustavsson.

Våldsamma upplopp i Sverige

Vad säger ni till dem som ni pratar med?

– De yngre barnen vill jättegärna prata om det och visa krossade fönster. Då har vi pratat mycket med dem. Det är viktigt att de får bearbeta det, säger socialpedagog Emma Sköld.

”Försöker finnas där”

Det var hösten 2021 som socialkontoret i Norrköpings kommun startade ett uppsökande team, där målgruppen är ungdomar mellan 10 och 18 år.

– Vi försöker finnas där för familjer, barn och ungdomar som kan vara i behov av socialtjänstens stöd, säger Samir Bryggare Masovic, enhetschef på socialkontoret. 

Hör uppsökande teamet berättar hur dessa två veckor har varit i Navestad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet