Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Folkungaskolan i Linköping. Foto: Fredrik Ahl/SVT

Folkungaskolan i Linköping skrotar musikklasserna

Uppdaterad
Publicerad

Folkungaskolans ledning har beslutat att förändra musikklassernas verksamhet. Det bekräftar rektor Anna Dahlström för SVT Öst.

– Det är en omorganisation inte bara av körprofilen, utan det här är ett helhetsperspektiv, säger hon.

Enligt beslutet ska Linköpings musikklasser från och med höstterminen 2023 inte längre ska finnas kvar på högstadiet.

– Vi blir väldigt bekymrade och arga. Bekymrade för att detta är en klar försämring av den verksamhet som bedrivs och chansen för barnen att göra riktigt fina saker tillsammans, säger Maria Randjelovic, ordförande Föreningen för Linköpings Musikklasser, som själv har ett barn som till hösten ska börja på körprofilen. 

Körprofilen liksom de andra profilerna och inriktningar kommer från och med hösten gå i blandklasser.

Känner sig lurade

Att beskedet om omorganisering kommer först nu, efter att elever valt skola inför hösten är Maria Randjelovic stark kritisk till.  

–  Det betyder att man väntat med att ge det här beskedet tills att man inte längre kan välja att gå någon annanstans. Vi känner oss lurade helt enkelt, säger hon.

–  Jag tänker att man har valt körprofil på Folkungaskolan. Jag har inte någon gång lovat att man väljer sin klass och det gör man inte på någon annan skola heller, säger skolans rektor Anna Dahlström om kritiken.

Underskott på pojkar

Enligt henne är en viktig anledning till beslutet könsfördelningen på skolan.

–  Mellan 65 och 70 procent av eleverna på Folkungaskolans högstadium är flickor, så vi har ett underskott på pojkar. I våra dansklasser är det nästan bara flickor. Vi vill ha klasser där vi har större blandning på kön och andra bitar som social bakgrund och etnicitet, säger Anna Dahlström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.