Foto: Niklas Luks

Utlåtande om fängelseförbud ska granskas

Uppdaterad
Publicerad

Socialstyrelsen ska granska det rättpsykistriska utlåtandet som slår fast att den 32-åriga kvinnan som misstänks ha dödat sin dotter lider av en allvarlig psykisk störning.

Det beslutet fattade tingsrätten i Linköping när förhandlingen avslutades idag efter att åklagaren väckt frågan vid sin slutplädering.

Granskningen som Socialstyrelsens rättsliga råd ska göra kan komma att påverka vilket straff den 32-åriga kvinnan döms till om man kommer fram till en annan slutsats än det rättpsykiatriska utlåtandet som Rättmedicinalverket gjort.

Flicka mördad utanför Motala

Inte dömas till fängelse

Det slår i sin tur fast att kvinnan lider av en allvarlig psykisk störning och riskerar att återfalla i allvarlig brottslighet. Hon ska därför enligt utlåtandet inte dömas till fängelse utan bli föremål för psykiatrisk tvångsvård.

Det var i mitten av juni som anhöriga hittade den lilla flickan död i den 32-åriga kvinnans bostad norr om Motala. Kvinnan greps kort därefter och var då själv skadad.

Dödlig dos smärtstillande medel

Enligt åtalet dödades treåringen genom att mamman gav henne en dödlig dos smärtstillande medel. Hon gjorde det efter att först ha gett barnet lugnande medel. Som del i motivet till brottet ligger en vårdnadstvist mellan barnets föräldrar.

32-åringen erkänner själv att hon är ansvarig för handlingen som ledde till treåringens död.

Den 23 augusti återupptas förhandlingen i Linköpings tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flicka mördad utanför Motala

Mer i ämnet