Vid den senaste inventeringen hittades utter på nästan dubbelt så många platser som vid den förra inventeringen för fem år sedan, av de lokaler som setts ut som tänkbara för utter.
Dubblat sina ställen
Länsstyrelsen har nu sammanställt resultaten av den senaste länstäckande utterinventering. Den visar att det är utter på 44 procent av platserna, medan det bara var utter på 25 procent av lokalerna vid den förra inventeringen 2009/2010.
Den saknas dock fortfarande i norra Motala, östra Norrköping och Valdemarsviks kommun.
Stadig framgång
Det har gjorts tre inventeringar mellan 1999 och 2014 och utvärderingen visar att uttern ökat stadigt både i antal och spridning i Östergötland. För att veta var uttern håller hus noterar man spillning, spår, uttergryt eller andra fynd när det är barmark.
Ändå väldigt få
Att säga hur många uttrarna det finns är svårare, berättar Nicklas Jansson på Länsstyrelsens naturvårdsenhet.
– Vi gissar på mellan 80 och 100 individer, men det är en mycket osäker siffra, säger Nicklas Jansson. Vid den förra inventeringen uppskattades dem till 60 individer, men det är en lika osäker siffra.
Det ökande antalet uttrar i länet tros bero på förbättrade livsmiljöer. Studier visar att de miljögifter som tros orsakat minskningen av uttern på 1950-talet, nu har minskat i koncentration.
Nya hot
– Framtiden för uttern är dock ännu oviss eftersom det upptäcks nya hot, exempelvis nya sorters miljögifter plus den ökande exploatering som kan förstöra utterns livsmiljöer, säger Nicklas Jansson.
Uttern
Uttern (Lutra lutra) är klassad som Nära hotad (NT) i den svenska rödlistan 2015.
Uttern minskade kraftigt i antal på 1950-talet och det har länge sett mörkt ut för uttern i Sverige och i stort sett hela dess utbredningsområde.
Uttern har dock de senaste åren återkommit till många av vattendragen i dess tidigare utbredningsområde.