En delad bild. Den vänstra sidan visar en gata med regn och Norrköpings tingsrätt. Den högra sidan visar Philip Eriksson, regionchef för Kåpan fastigheter, som intervjuas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet: Philip Eriksson, regionchef på Kåpan fastigheter, berättar om hur framtiden för Norrköpings gamla tingsrätt kan komma att se ut. Foto: Thindra Isaksson Gyllenfjell/SVT

Vad händer med Norrköpings gamla tingsrätt?

Publicerad

Det ekar tomt i Norrköpings gamla tingsrätt efter att domstolsverksamheten flyttat till nybyggda lokaler. Fastighetsägaren funderar nu på vilken typ av hyresgäst som kan vara intresserad av lokalerna.

– Vår affärsstrategi är att äga, förvalta och utveckla samhällsviktiga fastigheter med särskilda säkerhetsbehov, säger Philip Eriksson, regionchef på Kåpan fastigheter.

Enligt detaljplanen ska fastigheten som heter Blomman 12 användas för så kallat ”allmänt ändamål”, det vill säga ha verksamhet med till exempel staten eller kommunen som huvudman.

Om det inte finns något intresse att hyra in sig från det hållet kan Kåpan behöva bredda användningsområdet för fastigheten.

– Det innebär att vi behöver driva en detaljplaneförändring, säger Philip Eriksson.

Se och hör mer i videoklippet här ovanför.

Fakta: Norrköpings tingsrätt

  • Norrköpings tingsrätt bildades den 1 januari 1971 när domstolarna Norrköpings Rådhusrätt slogs ihop med Bråbygden och Finspånga läns häradsrätt, samt Hammarkinds, Stegeborgs och Skärkinds domsagas häradsrätter.
  • Rådhusrätten hade haft sin verksamhet i Norrköpings rådhus, men den nya tingsrätten tog plats i Bråbygdens och Finspånga läns tingslags tingshus från 1904 på Olai Kyrkogata vid Södra Promenaden, där en tillbyggnad uppfördes 1974.
  • Domsagan utgörs idag av kommunerna Norrköping, Finspång, Valdemarsvik, och Söderköping.
  • Från och med den 30 september 2024 återfinns Norrköpings tingsrätt i en nybyggd fastighet på Sveagatan 10, i kvarteret Skepparen vid Packhusrondellen.

Källa: Domstolsverket och Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.