Foto: Scanpix

Våldsamma AIK-supportrar åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Sex AIK-supportrar har idag åtalats för våldsamt upplopp vid en match på Cloetta center i Linköping i januari.

De sex supportrarna, mellan 21 och 30 år gamla, ska enligt åtalet ha ingått i en cirka 20 man stor grupp med AIK-fans som efter matchen försökt ta sig in i den stängda Stångebrohallen.

Supportrarna ska ha kastat föremål mot de poliser och ordningsvakter som spärrade vägen och krossat glasrutor och dörrar.

Bengaler och raketer

Efter att de våldsamma supportrarna trängts tillbaka från hallen avfyrades enligt åtalet raketer och bengaler mot ordningsmaktens företrädare.

En av de åtalade, en 23-åring, åtalas även för våldsamt motstånd och våld mot tjänsteman efter att ha givit en polis en kraftig knuff och slitit sig ur polisens grepp.

Kräver skadestånd

Poliserna och polismyndigheten kräver ett solidariskt skadestånd av de sex supportrarna på drygt 50.000 kronor för skador på polisbilar, kläder, kränkningar, samt sveda och värk.

Åklagarens digra bevisning består av – förutom en rad vittnesuppgifter – filmer, fotografier, utdrag från hemsidor och innehåll i de åtalades beslagtagna mobiltelefoner.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.