Bråvallafestivalen 2016. Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Våldtäkter på Bråvalla svårutredda

Uppdaterad
Publicerad

Fem anmälda våldtäkter och 15 ofredanden blev det dystra resultatet av Bråvalla Festival. I bara ett fall ser polisen en möjlighet att komma vidare i ärendet.

Två av de anmälda våldtäkterna ska ha skett i tält på volontärernas camping.

Läs mer: Frivilligt sex övergick i våldtäkt

Bråvallafestivalen i Norrköping

– Där hade vi två misstänkta som vi hörde, där har brottsrubriceringen ändrats till sexuellt ofredande och fallen har lagts ner i brist på bevis, säger Mattias Grenestam, inspektör vid polisen i Norrköping som fanns på plats på Bråvalla Festival.

Inga spår

Två anmälda våldtäkter ska ha skett i publikhavet. I fallet med den som skedde under artisten Zara Larssons konsert har polisen inga spår.

– Vi bearbetar tips men det ser inte så ljust ut, säger Mattias Grenestam.

Väntar på svar

Det andra fallet skedde under Tenacious D:s spelning. En man delgavs misstanke om våldtäkt och två fall av sexuella ofredanden, men han frigavs av åklagare.

Läs mer: 25-årig man onanerade framför scenen

Det ärendet pågår och man väntar svar från NFC, Nationellt forensiskt centrum.

Den femte anmälda våldtäkten ska ha skett inne på en toalett. Där har flera personer hörts och flera spår säkrats.

– Vi väntar på svar från NFC, Nationellt forensiskt centrum, och jag tror att vi kan komma vidare där, säger Mattias Grenestam.

Mer kameraövervakning

Även festivalen i Karlstad, Putte i Parken, fick in 25 fall av sexuella övergrepp. Nu lovar Rikspolischefen Dan Eliasson krafttag. Till Aftonbladet säger han att kan kommer att kräva mer kameraövervakning på svenska musikfestivaler.

– Vi kommer få se mer kameror på festivaler. Samtidigt är det områden där människor vill vara lediga och ha skoj och man vill inte ha sin integritet kränkt. Vi måste hitta balansen. Men mer kameraövervakning blir det definitivt, säger han till Aftonbladet.

Löser inte allt

Mattias Grenestam välkomnar beskedet.

– Allt som kan förebygga brott är ju en fördel, men allt kan inte lösas med kameror. På Bråvalla hade vi två anmälda våldtäkter i tält och två på toaletten, där kan man ju inte ha kameror, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bråvallafestivalen i Norrköping

Mer i ämnet