Nationella valresultatet väcker frågor om Ostlänken

Publicerad

Bland de partier som väntas få makt och inflytande på nationell nivå är det enbart Moderaterna som tydligt har uttryck sig positivt om att den nya stambanan Ostlänken ska byggas.

Planerna om den nya stambanan mellan Linköping och Järna i Sörmland har funnits en lång tid och den har på vissa platser börjats att byggas.

Det tidigare rödgröna styret på riksdagsnivå har varit mycket mer positiva till att nya stambanor skulle byggas än det styre som väntas ta över makten.

I Linköping, som har lagt mycket tid och pengar på att Ostlänken ska byggas, är man fortsatt positivt till att bygget blir av.

– Jag förväntar mig att Moderaterna håller fast i den linjen som man haft med att Ostlänken ska fullföljas. Det kommer att bli en förhandling med de andra partierna, men jag förväntar mig att det blir av, säger kommunalrådet Niklas Borg (M) i Linköping.

Tror fortfarande på projektet

Norrköping är också en kommun som under en längre tid har tryckt på att Ostlänken ska byggas.

– I nuläget är jag inte orolig, men sen vet man aldrig när det ska förhandlats fram ett nytt styre, nya majoriteter och det ska kompromissas om innehållet i en nationellt plan, säger kommunalrådet Olle Vikmång (S) i Norrköping.

Se klippet längst upp för att få veta mer om Ostlänken och hur maktskiftet väntas påverka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.