I klippet: Daniela Lind berättar hur det känns inför att vittnen ska börja höras i den stora gängmordsrättegången. Foto: Ulf Persson/SVT

Ett tjugotal ska höras under gängmordsrättegången – Daniela stöttar dem som ska vittna

Uppdaterad
Publicerad

Den omfattande rättegången kring gängmorden i Norrköping fortsätter och nu ska vittnen börja höras. Totalt handlar det om 24 stycken och på plats i tingsrätten i Linköping är Daniela Lind, som jobbar som vittnesstödjare.

– Mord är alltid jobbigt för vittnena som kommer. En del är rädda och oroliga för vad som kan hända efter de vittnat, säger Daniela.

Hur bemöter du en sådan oro?

– Då får vi berätta för dem att skulle något hända måste de göra en polisanmälan om övergrepp i rättsak. Hot i samband med rättegångar ser man väldigt allvarligt på, säger Daniela.

1100 vittnen på ett år

Den pågående rättegången i säkerhetssalen i Linköping handlar om dubbelmord utanför en nattklubb i Norrköping i december 2019 och ytterligare ett mord fem månader senare. I Linköping jobbar 13 personer ideellt som vittnesstödjare, som en del av Brottsofferjouren. Under förra året hjälptes över 1140 vittnen vid rättegångar i Östergötland.

– Det är inte alla som vill jobba gratis. Intresset är lite olika från år till år. Ibland är det många som vill gå grundutbildningen, säger Daniela Lind.

Det här kan vittnesstödjaren hjälpa till med:

Skyldighet att vittna

Sverige har allmän vittnesplikt. Det innebär att du är skyldig att vittna i domstol om en åklagare anser att det behövs, eller om den misstänkta personen och dennes försvarare menar det. Polisen avgör om det finns behov av skydd för ett vittne. Om du har lagt ut pengar eller förlorat arbetsinkomst för att kunna vittna finnas det möjlighet till ersättning.

Det finns dock undantag från vittnesplikten:

• Om du är part i målet – alltså är medåtalad

• Är nära släkting till den åtalade

• Är under 15 år

• Lider av en psykisk störning

• Om du omfattas av tystnadsplikt eller sekretesshinder genom exempelvis ditt arbete

Källa: Polisen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.