Professor Gerhard Andersson och en jordglob

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Gerhard Andersson, professor och psykolog vid Linköpings universitet, berätta mer om klimatångest i klippet. Foto: Mimmi Moberg SVT /TT

Var tredje ung har klimatångest – terapi kan hjälpa visar ny forskning

Uppdaterad
Publicerad

Var tredje ung person känner sig deprimerad på grund av oron över klimatförändringar, enligt en internationell studie. Nu finns det bevis för att terapi kan lindra ångesten, det menar Gerhard Andersson, professor och psykolog vid Linköpings universitet.

Forskare vid Linköpings universitet har studerat klimatterapi för att behandla psykiska besvär som är kopplade till en stark oro för klimatförändringarna.

– Vår slutsats är att ett självhjälpsprogram kan ha positiv effekt, säger Gerhard Andersson.

Pilotstudien i Linköping omfattar 60 vuxna vars psykiska mående var tydligt påverkat av oro och tankar kring klimatet. De lottades till att antingen få åtta veckors kognitiv beteendeterapi via nätet eller att stå på väntelista.

Etablerad klimatångest

Terapin gick ut på att hitta sätt att hantera sin oro och nedstämdhet. Under handledning av psykolog fick deltagarna arbeta med olika områden beroende på sina behov, till exempel självmedkänsla, stresshantering eller känslor av otillräcklighet.

– Vi ser att många har mycket ledsenhet, hopplöshet och resignation – man känner sig deprimerad för att det går att fel håll. Det är känslor som kanske inte är lämpliga att beskriva som ”ångest”. Samtidigt har ju klimatångest blivit en etablerad term.

I videon ovan besvarar Gerhard Andersson tre frågor om klimatångest och andra negativa känslor kring klimatet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.