arkivbild vårdboende anonyma personer samt porträtt Anneli Granath

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anneli Granath är verksamhetschef för vård och omsorg hos Norrköpings kommun. Hur konflikten påverkar den verksamheten hör du i videon. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix och Carl Larsson/SVT

Vårdkonflikten växer – stridsåtgärder i Norrköping och Linköping

Publicerad

Under måndagen utvidgades vårdkonflikten då Vårdförbundets nya varsel trädde i kraft. Det berör den kommunala vården och omsorgen, i bland annat Norrköping och Linköping.

Varslet innebär att medarbetarna inte får jobba över- eller mertid samt att kommunerna inte får anställa ny personal. I Norrköping handlar det om 250 personer.

– Alla delar av vår vård och omsorg påverkas, säger Anneli Granath, verksamhetschef vård och omsorg i Norrköping.

Mer om hur konflikten påverkar den kommunala vården hör du i videon.

Även Linköping drabbas

Konflikten drabbar även Linköping där kommunen på sin sajt skriver att den främst berör sjuk- och skolsköterskor samt att den kan involvera distriktssköterskor och medicinskt ansvariga sjuksköterskor.

Vill ha arbetstidsförkortning

Vårdförbundet har hittills inte fått gehör för sina frågor i förhandlingarna med motparten Sveriges kommuner och regioner, SKR, och nu utvidgas konflikten.

Amanda Barkarö, styrelseledamot Vårdförbundet, sa så här när blockaden inleddes 24 april:

– Vi vill ha genomslag för våra yrkanden i avtalsrörelsen. Vi vill ha hållbara arbetstider för alla våra medlemmar som finns i alla våra sektorer. Det innebär framför allt en förkortad arbetstid, men också högre OB och högre lön.

I videon nedan får du veta mer om konfliktens ursprung:

blockad

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi behöver en långsiktig förändring så att man orkar jobba hela livet”, säger sjuksköterskan Johanna Önell. Foto: Hadeel Ibrahim

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.