Foto: Johan Nilsson/TT

Försiktig vaccinering av vårdpersonal – biverkningar riskerar slå ut personal

Publicerad

Att vaccinera vårdpersonal mot covid-19 bör inte gå för snabbt. Region Östergötland vill inte riskera att ha för många hemma med biverkningar.

Vaccin mot covid-19 har till viss del försenats jämfört med de första prognoserna. På många ställen finns kapaciteten att vaccinera, men tillräckligt mycket vaccin saknas.

När det gäller vårdpersonal i Östergötland är inte vaccinbristen ett lika stort problem. Det är nämligen inte lämpligt att vaccinera för många ur personalen samtidigt.

– Som mest vill vi att en enhet ska vaccinera en tredjedel av sin personal just för att vi vet att man kan få milda symptom, säger Rickard Lundin på Region Östergötland.

Tar höjd för krasslig personal

Biverkningar som feber och ont i kroppen har förekommit strax efter att någon fått vaccin. Personal som inte är frisk ska inte arbeta och därför vill regionen dela upp vaccineringen så att sjukvården inte drabbas av personalbrist.

Siffror från torsdagen visar att Region Östergötland har hunnit vaccinera runt 7000, som arbetar med olika former av vård. Ytterligare runt 2800 har hunnit få dos två och är alltså fullvaccinerade. I siffrorna ingår personal från såväl kommunal vård som regionens vård.

En fjärdedel kvar på Gotland

På Gotland har ungefär 75 procent av vårdpersonalen blivit vaccinerade hittills. Det är svårt att få någon exakt siffra eftersom vaccineringar har utförts av olika organisationer, bland annat företagshälsovården. Personal inom Region Gotland har förstås vaccinerats, men också personal på privat drivna vårdboenden.

När det gäller vaccinering överhuvudtaget så hoppas Gotland kunna börja vaccinera personer i fas 2 under veckorna 9, 10 och 11.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.