”Världens mammor” öppnar en ny konstutställning i Norrköping. Foto: SVT

”Världens mammor” i ny konstutställning

Publicerad

I helgen öppnar konstutställningen ”Världens mammor” på Stadsmuseet i Norrköping.

I utställningen möter vi kvinnor från konst- och integrationsprojektet som berättar sina livshistorier och drömmar i form av foton, video och flera konstinstallationer.

– Vi får höra livsberättelser, där kvinnorna har fått välja någon historia som ligger särskilt varmt om hjärtat. Det är väldigt häftigt faktiskt, att man vill dela med sig av de här starka berättelserna, säger projektledare Sira Jokinen Lisse.

I särskilda livslådor berättar kvinnorna om sig själva och sitt liv. Foto: SVT

En kvinnorörelse som växer

För några år sedan larmade BVC i Motala om att det fanns många nyanlända kvinnor och barn som satt isolerade i sina hem.

Då bestämde sig Sira Jokinen Lisse för att starta ett konstprojekt – Världens mammor.

Efter det har det lilla konstprojektet växt under åren och idag finns Världens mammor på fem platser i Östergötland – Norrköping, Motala, Linköping och Vadstena. Och idag vill man kalla sig för en kvinnorörelse för demokrati.

I helgen räknar man med att närmare 200 medverkande kvinnor och barn kommer till vernissagen av utställningen i Norrköping. Foto: SVT

Se bilder från konstutställningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.